Складено рейтинг прозорості закупівель

Команда ГромКонтроля склала рейтинг прозорості закупівель міст в 5 областях України за 9 місяців 2017 року. Цей рейтинг оприлюднено на сторінці ГромКонтроля в мережі facebook. У рейтинг потрапили міста з населенням понад 40 000 жителів в Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській, Донецькій і Луганській областях. На думку ГК, рейтинг добре ілюструє, де міська влада прагне до прозорості, а де – ні.

Активісти ГК порівняли дані за III-IV квартали 2016 року з даними за 2-й і 3-й квартали 2017 року. Порівнювали по ключовому показнику – “Кількість конкурентних допорогових закупівель”. За словами громконтролівців, цей параметр показує, наскільки відкрито, прозоро і конкурентно міста закуповують товари і послуги в самому ємному ціновому діапазоні – до 200 тис. грн.

Найбільше зростання конкурентних допорогових закупівель спостерігається в таких містах: Дніпро, Жовті Води, Маріуполь, Павлоград, Нікополь. Найбільше падіння – в містах: Бердянськ, Лозова, Ізюм, Енергодар, Покровськ, .

В позитивний ТОП за всіма показниками потрапили в основному невеликі міста: або ті, хто налагодив у себе роботу, або ті, де просто мало закупівель – це Марганець, Нікополь, Новомосковськ, Жовті Води, Ізюм.

В антирейтингу однозначне перше місце у Бердянська. У цьому місті за конкурентною процедурою взагалі не пройшло жодної (!) допорогової закупівлі.

Рейтинг будувався на підставі трьох показників.

Перший (в розумінні ГромКонтролю – найважливіший) – відсоток конкурентних процедур. В топі тут Дніпро, Жовті Води, Нікополь, Маріуполь, Павлоград. У цих міст конкурентних допорогових закупівель більше 75%

Другий критерій – відсоток надпорогових закупівель, що відбулися (тобто закупівель товарів і послуг на суми понад 200 тис. грн та робіт – понад 1,5 млн грн). Тут в топі: Ізюм, Марганець, Покровськ (Донецька обл.), Кам’янське, Лозова. Разом з тим, активісти ГК звертають увагу, що високі місця часто обумовлені дуже малим числом надпорогових закупівель.

Третій критерій – середня вартість допорогової закупівлі: тут в топі Марганець, Нікополь, Покровськ, Кам’янське, Ізюм. Чим нижче середня вартість, тим вище прагнення міста до конкуренції навіть на низькобюджетних закупівлях.

Підсумовуючи даний аналіз, фахівці ГК роблять такі висновки:

1) Всім містам ще належить зробити багато кроків для повноцінного запуску прозорих закупівель.

2) Більшість міст буде переходити на більш прозорі правила в закупівлях або під тиском суспільства, або при працюючих законах. Добровільне зростання прозорості в закупівлях в подальшому малоймовірне.

Дані бралися з модуля публічної аналітики bi.prozorro.org за 9 місяців 2017 року. ГромКонтроль дякує за підтримку Європейському Союзу та Центру демократії і верховенства права (проект «Посилення коаліції РПР») в рамках виконання проекту «Контроль реформи державних закупівель в Дніпропетровській і Запорізькій областях», який впроваджується ГО «Платформа Громадський Контроль».


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies