У дії дипломати: що кажуть дипломати щодо референдуму та миротворців

Під час зустрічі 26 липня в Берліні політичні директори міністерств закордонних справ «Нормандської четвірки» обговорили ряд питань, що були винесені останнім часом на обговорення. В усякому разі про це заявляють російські дипломати.

Так, як повідомив статс-секретар, заступник глави МЗС РФ Григорій Карасін на прес-конференції за підсумками переговорів, питання про проведення референдуму в Донбасі піднімалося на зустрічі в нормандському форматі (Росія, Німеччина, Франція, Україна) на рівні політдиректоров МЗС.

«Питання про референдум порушувалося, але детально не обговорювалося, – повідомив дипломат. – Ми пояснили, що відсутність прогресу змушує всіх, в тому числі нас, думати про якісь нові форми і нові підходи, в цьому сенсі немає заборонених способів». «В деталі ми сьогодні не вдавалися. Обмін ідеями триває», – додав Карасін.

Також він традиційно звинуватив Україну в небажанні брати на себе відповідальність за здійснення яких-небудь позитивних кроків із реалізації мінських угод.

За його словами, на зустрічі сторони констатували відсутність скільки-небудь значних просувань у реалізації мінських домовленостей.

«Складається враження, що київська влада не готова або не бажає здійснювати навіть невеликі позитивні кроки назустріч населенню Донбасу, – зазначив дипломат. – Покладається на те, що вдасться вирішити всі проблеми руками міжнародних організацій. Ми вважаємо, що це неправильний підхід».

Зустріч політдиректоров відбулася на виконання домовленостей, досягнутих під час червневої зустрічі міністрів закордонних справ країн нормандського формату. Під час неї відбулася предметна дискусія про модальності майбутньої миротворчої операції ООН на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей. Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

«Незважаючи на наявність істотних розбіжностей з російською стороною, представники України, Німеччини, Франції та Росії домовилися продовжити роботу над визначенням базових принципів миротворчої операції в зоні конфлікту. Для української сторони, крім іншого, залишається принциповим, щоб мандат майбутньої операції поширювався на всю тимчасово окуповану територію, включаючи українсько-російський державний кордон в зоні конфлікту», – відзначили в прес-службі.

Обговорення миротворчої місії на Донбасі продовжується вже 11 місяців та явно затягується РФ, що виступає проти українського варіанту введення численного контінгенту миротворців із розміщенням його на україно-російському державному кордоні.

За думкою російського політолога Андрія Піонтковського, у відносинах із Україною РФ змінює тактику, оскільки військова кампанія Росії в Україні була провалена, і найближчим часом РФ не почне активну війну заради зняття західної блокади.

«Він (Володимир Путін), використовуючи неймовірну в світовій історії агентуру, як президент США, намагається позбутися санкцій. І поки в нього зберігається надія, він не піде на військове загострення – це не раціонально для нього. Тим більше, що йому видається можливість досягти своїх цілей в Україні менш ризикованим шляхом, а саме, активною участю у виборчій кампанії і підтримки тих кандидатів, які готові на компроміс, а фактично на здачу української незалежності», – зазначив політолог.

Також Піонтковський вважає, що Київ не повинен боятися референдуму на Донбасі, запропонованого російським президентом, оскільки Росії схід України не потрібен, їй потрібна вся країна. На думку Піонтковського, Кремль буде втручатися у вибори в Україні, щоб отримати проросійську владу, і це є самою останньою ставкою російського президента.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies