Учасники переговорів в Мінську не дійшли згоди з ключових питань

Звільнення заручників, повернення української влади в Дебальцеве, відкриття КПВВ «Золоте», відведення важкого озброєння – такі питання виносилися на засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську 18 жовтня. Сторонам не вдалося досягти серйозного компромісу з жодного з пунктів, повідомила Дарка Оліфер, прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми.

За її словами, врегулювання блоку проблем з безпеки саботується з боку ОРДЛО. Зокрема, активізувалися обстріли поблизу КПВВ «Золоте», а відеокамери ОБСЄ виводяться з ладу.

Ще рік тому була досягнута домовленість лідерів країн Норманської четвірки про запуск роботи КПВВ «Золоте», проте до цього часу ОРЛО шукають приводи для невиконання взятих на себе зобов’язань. Україна, в свою чергу, ще півтори роки тому провела всі необхідні роботи для запуску цього пункту пропуску, якого вкрай потребують жителі Луганської області.

«Не дивлячись на домовленості, в районі Станиці Луганській систематично порушується режим припинення вогню – 9, 10, 12 і 15 жовтня 2017 року були не обстріли. Більш того – ОРЛО навмисно виводять з ладу камери відеоспостереження СММ ОБСЄ, які фіксують випадки порушення режиму тиші: за допомогою лазерного пристрою була засліплена камера, встановлена на горі Князь Ігор. Псування і знищення майна СММ ОБСЄ, починаючи з безпілотників, свідчить про цілеспрямовану відпрацювання способів знищення засобів моніторингу, що знаходяться в розпорядженні місії », – написала Дарка Оліфер у Фейсбуці.

Українська сторона продовжує наполягати на дотриманні всього комплексу Мінських угод. Йдеться про Меморандум від 19 вересня 2014 року, який фіксує лінію зіткнення, відповідно до якої Дебальцеве має бути під контролем України. Також необхідне створення зон безпеки вздовж непідконтрольній Україні частини українсько-російського кордону. Район Кальміуського, Саханки, Новоазовську, Кумачового повинен бути вільний від важкого озброєння. «В української сторони та міжнародних організацій складається враження про бажання РФ і ОРДЛО денонсувати ці документи й таким чином ухилитися від їх виконання», – зазначила Дарка Оліфер.

На жаль, не вдалося досягти компромісу і по звільненню заручників. На сьогодні в ОРДЛО незаконно утримуються 152 особи. «Для їх звільнення України готова йти на серйозні компроміси. Однак представники ОРДЛО як і раніше хочуть звільнення тих, хто не має відношення до подій на Донбасі », – повідомила Дарка Оліфер.

Українська сторона покладає надію на поїздку в ОРЛО координатора підгрупи з гуманітарних питань Тоні Фріша. Як повідомила Дарка Оліфер, є попередня домовленість, що пан Фріш зможе відвідати всіх заручників, перевірити умови їх утримання, допоможе зв’язатися з рідними, а також переконається в тому, що до людей не застосовувалися тортури.

І в робочих підгрупах, і на рівні ТКГ українська сторона продовжує вимагати скасування указу президента РФ про визнання документів, виданих квазівладою ОРДЛО; скасування введення в ОРДЛО рублевої зони і встановлення псевдокордону; наполягає на відмові від експропріації українських і європейських підприємств на території ОРДЛО.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies