Волонтери Дії на Донеччині допомагають отримати електронні СOVID-сертифікати та сформувати заявку на 1000 гривень

Команди підтримки Дії працюють у п’ятнадцяти містах Донецької області. Волонтери розміщуються у місцях проведення масової вакцинації, допомагаючи людям розібратися з додатком «Дія» та згенерувати СOVID-сертифікат. Також до них можна звернутися по допомогу з оформлення онлайн-заявки на отримання 1000 гривень, що видаватимуться за повний курс вакцинації.

Один з пунктів Команди підтримки Дії, що працює у Краматорську, відвідав Мстислав Банік, керівник із розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України.

Тут, за адресою вул. Двірцева, 45, на волонтерських засадах працюють Вікторія та Юлія – студентки Донецького медичного університету. Попередньо дівчата пройшли навчання на онлайн-курсах.

Мстислав Банік та волонтерки Команди підтримки Дії у Краматорську Вікторія та Юлія

«До нас звертаються багато людей, які не можуть самі завантажити сертифікат у свій смартфон. Ми допомагаємо їм встановити застосунок «Дія», навчаємо, як отримати електронний підпис, щоб увійти в «Дію» та згенерувати сертифікат. Також підказуємо, куди звернутись, якщо виникла якась помилка та сертифікат не підтягується», – розповіли волонтерки.

Дівчата вважають за потрібне витрачати свій вільний час, щоб розвантажити майбутніх колег. Адже окрім своєї прямої роботи – робити щеплення – лікарі на пунктах вакцинації мусять відповідати на купу питань поза своєю сферою. Наприклад, як завантажити електронний сертифікат.  Саме в цей момент підключаються волонтери.

Лікар роздруковує паперовий сертифікат, а волонтери допомагають завантажити його в смартфон

У Мінцифри зазначають, що така послуга є на часі саме зараз. Про її затребуваність говорять цифри: лише за один місяць близько 300 людей звернулися по допомогу до цього пункту Команди підтримки Дії у Краматорську.

«Наразі по всій Україні відкрито 900 таких пунктів. Це необхідно, оскільки СOVID-сертифікат стає нагальною щоденною потребою. І дуже зручно, коли документ завжди під рукою, у смартфоні. Але ми усвідомлюємо, що є велика кількість людей, особливо поважного віку, які ніколи не користувалися додатком «Дія». Їм самим важко завантажити сертифікат та взагалі розібратися з електронними документами. У такій ситуації на допомогу приходять волонтери», – наголосив Мстислав Банік.

Відвідуючи пункти Команди підтримки Дії у різних регіонах країни, представники Мінцифри не тільки з’ясовують, з якими розповсюдженими питаннями звертаються люди до волонтерів, а ще й спілкуються з лікарями. Зокрема, щодо проблем у роботі інформаційних медичних систем, куди завантажуються дані про пацієнта та отримане ним щеплення.

Наступним завданням для волонтерів буде допомога вакцинованим під час подання електронної заявки на отримання 1000 гривень. Людям підкажуть, як оформити спеціальну картку для зарахування грошей, як підтягнути її в «Дію» та сформувати заявку. Також розтлумачать, в який спосіб можна використати державну допомогу. Наразі волонтери завершили відповідне навчання.

Світлана Денисенко


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies