Виборці Донеччини більше довіряють регіональним партіям

Аналітичне бюро «Система» провело соціологічне дослідження «Електоральні уподобання жителів Донецької області». Публічна презентація результатів опитування відбулася в Антикризовому медіа-центрі.

З’ясувалося, що виборці Донеччини надають перевагу регіональним партіям, які діють на території певного району або навіть міста.

«Помітне зростання рейтингів регіональних партій пов’язане з процесом децентралізації та передачею повноважень і фінансів на місця. Зростають бюджети громад, люди розуміють, що їхній добробут залежить саме від місцевої влади. І ця влада формує регіональну політику – у передвиборчих програмах говорить про близькі і зрозумілі для виборців речи», – сказав Андрій Шуліка, доктор політичних наук, партнер аналітичного бюро «Система».

Прикладом таких суто регіональних політичних проєктів є партія «Наш Краматорськ» у Краматорську, «Блок Вадима Бойченка» в Маріуполі, партія «Порядок» у Бахмуті, Покровську, Мирнограді, Лимані та Кураховому. Всі ці партії розповсюджують свою діяльність на окремих територіях Донецької області. На загальноукраїнському рівні вони взагалі не представлені.

В той же час лідерами цих партій є впливові в цій місцевості особи, які раніше мали відношення до загальнонаціональних партій.

«Нові регіональні партії зазвичай формуються навколо діючих мерів, які знов обираються. Вони користуються тим, що люди їх знають і довіряють їм. Це непогана тенденція, якщо місцеві партійні лідери через розвиток своїх громад розвиватимуть Україну в цілому», – зазначив Енріке Менендес, голова аналітичного центру «Донбаський інститут регіональної політики».

Щодо загальноукраїнських партій – опитування показало, що найбільшу підтримку виборців Донеччини має «Опозиційна платформа «За життя», хоча на цих виборах рейтинг партії нижчий за попередні перегони. В той же час, тенденцію до зростання демонструє провладна партія «Слуга народу» завдяки активній кампанії на місцях і в Україні в цілому.

Опитування проводилося з 8 по 12 жовтня у 36 громадах Донецької області, за винятком тимчасово окупованих територій та ОТГ, в яких вибори 25 жовтня не відбудуться. Метод дослідження – особисте структуроване інтерв’ю. Вибірка – 2036 респондентів. Похибка не перевищує 2,7%.

Світлана Денисенко


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies