ЄС допоможе відновити Донбас, але скільки це коштує?

Президент Петро Порошенко заявляє, що Україна вітає готовність Європейського Союзу приєднатися до відновлення звільнених територій в Донецькій і Луганській областях.

Про це глава держави повідомив у соціальній мережі Facebook.

«Україна вітає готовність Європейського Союзу долучитися до відновлення і розвитку звільнених від російського агресора територій Донецької та Луганської областей», – зазначив Порошенко.

«На саміті Україна-ЄС ми домовилися про запуск моєї ініціативи щодо «патронажу» з боку зацікавлених держав – членів ЄС над окремими містами та районами цих територій для реалізації проектів адресної допомоги на відновлення інфраструктури, економічного розвитку, забезпечення нормальної життєдіяльності громад», – додав глава держави.

Ще  у 2017 році було підписано договір, щодо того, що Євросоюз виділить 50 мільйонів євро на заходи по соціальному і економічному відновленню Донецької і Луганської областей.

Угода передбачала надання Євросоюзом допомоги на децентралізацію та поліпшення управління, розвитку мікро-, малих і середніх підприємств, заохочення громадських ініціатив, підтримку секторальних реформ і структурних змін у сферах охорони здоров’я, освіти і критичної інфраструктури на підконтрольній української влади Донеччині та Луганщині.

Передбачалося, що заходи будуть співфінансуватися потенційними грантоотримувачами орієнтовно на 500 тис. євро, орієнтовний розмір внеску ЄС на один грант складе 1 млн євро, максимальна можлива ставка співфінансування грантів за умовами конкурсу складе 95%.

Цікаво, що невідомо скільки грошей потрібно на заходи із відновлення регіону.

За підрахунками військово-цивільних адміністрацій Донецької та Луганської областей, військові дії на Донбасі пошкодили або зруйнували понад 15 тисяч житлових будинків, а загальна сума збитків становить 9 млрд. грн. Про це сказано у відповіді на запит видання «Главком» у квітні.

Зокрема, у Донецькій області – 7403 зруйнованих або пошкоджених об’єкта. Сума матеріальних збитків становить 4 млрд. грн. Левову частину пошкоджених будівель складають жилі будинки (7151). Також постраждали об’єкти дорожньо-транспортної інфраструктури (36), заклади торгівлі (31), загальноосвітні навчальні заклади (27), установи охорони здоров’я (21).

Сьогодні складно оцінити, скільки грошей потрібно на відбудову Донбасу. В останній раз це намагалися зробити у Світовому банку. У 2016 році експерти підрахували, що на відновлення інфраструктури Луганської та Донецької областей необхідно не менше 1,5 мільярда доларів. Частину коштів на відновлення виділяється з Державного та місцевого бюджетів, частина дають країни-партнери України.

У 2017 році на той момент глава Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський заявляв про необхідність залучення в регіон 3 млрд грн на відновлення пошкоджених в результаті обстрілу російських бойовиків житлових будинків, шкіл, дитсадків та медичних закладів.

За думкою ж експертів суми потрібні на відновлення Донбасу є значно більшими.

Так, глава Центру економічного розвитку, радник президента України Петра Порошенка Олександр Пасхавер вважає, що мова потрібна йти про більш ніж 50 мільярдів доларів.

Як заявив економіст, в Донбасі треба відновлювати не тільки зруйновану інфраструктуру, а увесь соціальний спектр життя людей.

«Тому загальні розмови, коли фігурують цифри в цій ситуації, це неправильно. Ви можете порахувати, скільки коштує зупинене виробництво, але я можу гарантувати вам, що відновити його буде коштувати набагато дорожче, ніж те, що вони нарахували (50 мільярдів доларів», – сказав він.

За словами Пасхавера, на відновлення регіону може піти більше 10 років. «Думаю, що якщо я назву 10 років, то це буде дуже мало», — сказав він.

Економіст зазначив, що у разі встановлення контролю в регіоні і при закритій кордоні Київ «навряд чи став би безпосередньо займатися відновленням Донбасу». Він також запропонував шлях, яким може піти Україна, щоб уникнути економічного колапсу». За його словами, навантаження на бюджет країни може зняти створення на території сходу України особливої економічної зони.

«Тобто ми підготували Донбас для того, щоб туди могли входити капіталовкладення, зняли б податки і так далі. Крім того, я не сумніваюся, що західні країни допоможуть нам це зробити», — сказав він.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies