Черкаська громада має стати туристичною перлиною Донецької області

Мальовничі краєвиди, хвойні ліси, трав’яні луги, дендропарк, пам’ятки народної архітектури, панська садиба – саме такою побачили Донеччину організатори та учасники “Європейського тижня мобільності”, що наприкінці вересня відбувся у Черкаській об’єднаній територіальній громаді. Про підсумки події та подальші плани йшлося на прес-конференції в Антикризовому медіа-центрі.

Цього року Черкаська ОТГ отримала  грант на проведення Європейського тижня мобільності-2018 серед об’єднаних територіальних громад, запропонувавши проект “Зелене світло для велоруху в громадах”. В ньому взяли участь декілька сотень туристів. Всі, хто вперше відвідав цей край, були просто зачаровані, а ще більше здивовані тим, чому такий величезний потенціал не використовується на користь громади.

“В рамках проекту у Черкаській громаді була організована арт-резиденція “Дифузії” на чолі з німецьким художником Аланом Майєром. Протягом трьох днів п’ятнадцять художників і фотографів створювали роботи, які зараз експонуються в різних містах України. Під час своєї роботи митці обговорювали перспективи розвитку туризму та висловлювали думки щодо їх реалізації”, – розповіла керівниця проекту Віра Шелест.

Учасників “Дифузії” особливо привабила старовинна садиба Бантиша, яка зовні майже зберегла свій первинний аутентичний стан, але з кожним роком занепадає. На території Донецької області будівель такої цінності – одиниці, тому садиба потребує якомога скорішого втручання. На даний час вона знаходиться на балансі Укрзалізниці, наразі ведуться перемовини щодо передачі її у власність громади. Однак навіть після позитивного вирішення цього питання знадобиться фінансова допомога з обласного бюджету на реконструкцію.

Тим не менш, у Черкаській громаді й зараз є що побачити. У селі Прелесне є музей народної архітектури та побуту під відкритим небом. Він єдиний на Сході України, подібний відомому музею у селі Пирогово поблизу Києва. У селі Миколаївка працює кінна ферма. Тобто вже існує підґрунтя для еко- та агротуризму.

“Територія Черкаської громади справді має велику культурну та історичну цінність, окрім того, тут чудова природа. Але ж дістатись сюди громадським транспортом дуже складно. Учасники проекту дійшли висновку, що певними промоутерами громади можуть стати велосипедисти. Для цього в проекті передбачено створення веломапи з розробкою детальних велосипедних маршрутів з Краматорська, Дружківки, Слов’янська. Крім того, вже надруковані правила безпечного велосипедного руху. І саме головне – будуть виготовлені буклети, презентуючи туристичну привабливість Черкаської громади”, – повідомила Віра Шелест.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies